Voghr

Lucrători din Vietnam: sunt sau nu o soluție bună pentru angajatorul român?

Înainte de epidemie, practica recrutării lucrătorilor din Vietnam în țară a câștigat popularitate. Aceștia au fost selectați în principal pentru meseriile din construcții. Între 2017 și 2019, Vietnamul a fost țara cea mai populară pentru care au fost emise permise de muncă. Prin urmare, forța de muncă vietnameză era foarte solicitată la acea vreme. Să vedem cum au evoluat lucrurile și care sunt argumentele pentru sau împotriva angajării lor.

Despre Vietnam

Vietnam se află în Asia de Sud-Est și are aproximativ 100 de milioane de locuitori. Vietnam este o fostă colonie franceză. Războiul a dominat jumătatea secolului al XX-lea, iar începând din 1986 au fost implementate o serie de schimbări politice și economice. În ciuda ratei lor ridicate de creștere a PIB-ului, continuă să lupte împotriva corupției și sărăciei.

Agricultura, industria și serviciile formează baza economiei țării. Cele mai importante sectoare industriale sunt alimentele, pescuitul, metalurgia și fosfații.

Lucrătorii din Vietnam în România

Când România a început să importe forță de muncă străină, Vietnamul a produs cei mai mulți lucrători. Cu toate acestea, percepția lor s-a schimbat semnificativ, turcii, sri lankezii și nepalezii câștigând teren.

Vietnamezii lucrează acum în construcții, care era domeniul cel mai solicitat pentru ei. Majoritatea covârșitoare a lor nu vorbesc engleză, motiv pentru care echipele cu un căpitan care vorbește engleză au fost alese. Supunerea și respectul față de autoritatea la locul de muncă îi califică pentru munca în construcții.

Lucrătorii din Vietnam au fost implicați în domeniul HoReCa, deși sunt mai puțin dornici să lucreze. De asemenea, sunt politicoși cu consumatorii și responsabili; altfel, îi-am vedea încă în restaurante fast-food.

Nu în ultimul rând, agricultura are o istorie îndelungată în Vietnam. Vietnamul s-a bazat în mod semnificativ pe agricultură până în anul 1980, când a început să se industrializeze mai mult. Ca rezultat, forța de muncă vietnameză este bine adaptată atât activităților agricole, cât și creșterii animalelor.

De ce nu recomandăm angajarea lucrătorilor din Vietnam

În ultimii ani, s-a demonstrat însă că vietnamezii consumă băuturi alcoolice în cantități considerabile, ceea ce a dus la numeroase controverse. În plus, mulți dintre cei care au venit să lucreze aici au fugit în țările vest-europene. Puțini vorbesc engleză și nu sunt deschiși să învețe limba română. Pretind că sunt capabili să facă o varietate de sarcini, dar performanța lor la locul de muncă demonstrează contrariul. Ei doresc să câștige bani rapid și cu efort minim.

Companiile de recrutare din Vietnam preferă să își plaseze angajații direct cu angajatorii români, oferind să elimine intermediarii. În realitate, ei sunt interesați să obțină permise de muncă și să aducă angajații aici. Adaptarea, productivitatea, consumul de alcool și comunicarea sunt toate responsabilitatea angajatorului. Astfel, în ultimii doi ani, numărul vietnamezilor importați în România a scăzut dramatic. Mulți dintre angajatorii cu care discutăm inițial refuză să angajeze lucrători vietnamezi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top